Пивний бар як спеціалізований заклад ресторанного господарства
Сьогодні ми починаємо захопливу розмову про один із найпопулярніших закладів ресторанного господарства — пивний бар (далі — пивбар). З одного боку, він має специфічні ознаки, які виділяють його зпоміж ресторанів, кафе, їдалень тощо. Але водночас між ним та іншими типами закладів безліч спільного. Тому через “призму” пивбару протягом усього 2021 року ми розглядатимемо практичні ситуації та вирішуватимемо поточні проблеми вітчизняного ресторанного бізнесу взагалі. Перед вами перша стаття циклу “Пивний бар: секрети облікової майстерності”.
Пивбар з точки зору законодавства
Навіть новачки ресторанного бізнесу знають про існування Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки України від 24.07.02 р. № 219 (далі — Правила № 219), котрі для всіх рестораторів є головним “регулюючим” нормативно-правовим актом. Але що ми можемо дізнатись про пивбар із цих Правил? Відповідь на це питання важлива, адже ми разом з нашими читачами, перш ніж почати розмову про пивбар, повинні однаково розуміти це поняття.
Із п.п. 1.3, 1.5 Правил № 219 можна дізнатися, що:
- заклади ресторанного господарства поділяються за типами, серед яких є бари. Тип закладу — сукупність загальних характерних ознак його виробничо-торговельної діяльності;
- бари поділяються за класами (перший, вищий, люкс). Клас закладу — сукупність його відмінних ознак певного типу, яка характеризує рівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організації обслуговування та дозвілля споживачів;
- вибір типу закладу ресторанного господарства та класу бару здійснюється суб’єктом господарювання самостійно з урахуванням вимог вітчизняного законодавства.
Тетяна СУШАЛЬСЬКА,
консультант газети
“Все про бухгалтерський облік”
Корисна і важлива інформація, дякую. Мені, як ФОПу, хочеться дізнатися більше, чекатиму наступних публікацій.