Шведський стіл: як зорганізувати та “закалькулювати”
Усі ми сподіваємося, що пандемія коронавірусу незабаром випустить із “пазурів” напівзадушений готельний бізнес і він знову розправить свої крила. Ця стаття розрахована насамперед на бухгалтерів й управлінців готелів, позаяк організація харчування за методом “шведський стіл” цікавить саме їх. Утім, цим методом частогусто послуговуються і заклади ресторанного бізнесу, виступаючи організаторами банкетів і фуршетів як на своїх територіях, так і у виїзному варіанті (на різноманітних конференціях, симпозіумах та інших багатолюдних заходах). Тож розпочнемо.
Шведський стіл з українським акцентом
Поняття “шведський стіл” у вітчизняному законодавстві не розкрите. Але більшість наших громадян, завдячуючи Єгипту, Туреччині та європейському безвізу, добре знають, що це таке: самостійний вибір страв і напоїв (у довільній кількості) із запропонованого асортименту за фіксовану ціну. Якщо говорити про готелі, то у більшості з них шведський стіл надають постояльцям лишень під час сніданку, хоча у курортних готелях можна зустріти дворазове “шведське” харчування (сніданок і вечеря), а в деяких навіть “шведський” all inclusive1.
1Готельна система розміщення “усе включено”.
Тетяна Сушальська, консультант газети “Все про бухгалтерський облік”
Список використаних нормативно-правових актів:
1. Правила № 19 — Правила користування готелями та аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.04 р. № 19.
2. Правила № 219 — Правила роботи закладів (підприємств) громадського харчування, затверджені наказом Мінекономіки України від 24.07.02 р. № 219.
3. ДСТУ 4269 : 2003 — ДСТУ 4269 : 2003 “Послуги туристичні. Класифікація готелів”, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 23.12.03 р. № 225.
4. Методрекомендації № 157 — Методичні рекомендації щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджені наказом Мінекономіки України від 17.06.03 р. № 157.
Цікаво, дякую.