Запаморока від коктейлів: чи треба сплачувати роздрібний акциз?
Назва статті вочевидь джерелить, про що йтиметься далі. Ситуацію ускладнено тим, що податківці на поставлене запитання відповідають ствердно. Ресторатори, котрі щодня готують коктейлі, до складу яких входять алкогольні напої, звісно, від цього не в захваті. Тож з’ясуймо, чи мають податківці рацію.
Алкогольний коктейль: у келиху та в обліку
У чинному законодавстві відповіді на запитання “що таке коктейль?” ми не відшукаємо, як, утім, не знайдемо й людини, яка бодай раз у житті його не куштувала. Адже коктейль — це не просто напій, що одержують, змішуючи декілька компонентів1.
Тетяна СУШАЛЬСЬКА,
консультант газети
“Все про бухгалтерський облік”
1Коктейлі бувають алкогольні та безалкогольні.
2З італійської — солодке життя.
3Напої прийнято вимірювати в мірах об’єму (мл, л), але оскільки за технологією для приготування коктейлю використовуються також продукти, вимірювані в мірах ваги, умовимося, що 1 г дорівнює 1 мл. Суттєвої помилки тут не буде, оскільки 1 мл вина важить 0,95—0,99 г, соку — 1,05 г.
4У групі 1806 за УКТ ЗЕД під кодом 1806 90 11 00 значаться шоколадні цукерки з додаванням алкоголю, які не є продукцією ресторанного господарства.
5Програмні РРО.
6Центр сервісного обслуговування РРО.