“Спекотний” епізод: організація сезонної торгівлі
Погодьтеся, за будь-яких обставин “сезонність” для нас — це синонім “довгоочікуваності”, “смаку”, “легкості” та “відпочинку”. І будемо відвертими: у цій шерензі напої та їжа посідають чільне місце. Одна лише згадка про морозиво, сезонні фрукти й овочі, пиво чи квас на розлив біля фонтану або на березі водойми — здатна затьмарити розум, аби розкрити гаманці й пуститися у відрив. Однак такий відрив потрібно організовувати й обслуговувати, чим і покликані опікуватися місцева влада та бізнес.
У цій статті ми зосередимося на тому, як бізнесу організувати сезонну торгівлю та налагодити облік її результатів.
ВИЗНАЧАЄМОСЯ З ТЕРМІНОЛОГІЄЮ
Розпочнемо з того, що сезонна торгівля здійснюється через сезонну мережу. Вичерпна термінологія та класифікація типів об’єктів торгівлі, у т.ч. визначення “сезонна мережа” міститься в Інструкції № 327. Вона доволі задавнена й призначена для складання статзвітності, але досі її використовують також для класифікації об’єктів торгівлі. Власне як інакше, якщо вона досі чинна й конкурента в неї немає. Водночас у певних питаннях і нюансах Інструкцію № 327 доповнюють Правила № 369, а також Правила № 104 і Порядок № 833, Порядок № 244 і багато іншої нормативки, яку ми згадуватимемо далі. Усе це — основа, від якої ми й відштовхуватимемося.
Антоніна КУРИЛЕНКО,
консультант з обліку та оподаткування, м.Київ
Список використаних нормативно-правових актів:
1. ЗКУ — Земельний кодекс України.
2. КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення.
3. КЦЗУ — Кодекс цивільного захисту України.
4. КЗпП — Кодекс законів про працю України.
5. ПКУ — Податковий кодекс України.
6. Закон про благоустрій — Закон України “Про благоустрій населених пунктів” від 06.09.05 р. № 2807-ІV.
7. Закон про автодороги — Закон України “Про автомобільні дороги” від 08.09.05 р. № 2862-IV.
8. Закон про РРО — Закон України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.
9. Закон про санітарне благополуччя — Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.94 р. № 4004-XII.
10. Закон № 3038 — Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” від 17.02.11 р. № 3038-VI.
12. Закон № 1645 — Закон України “Про захист населення від інфекційних хвороб” від 06.04.2000 р. № 1645-III.
13. Закон № 687 — Закон України “Про архітектурну діяльність” від 20.05.99 р. № 687-XIV.
14. Закон № 771 — Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” від 23.12.97 р. № 771.
15. Положення № 148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.
17. Правила № 219 — Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.02 р. № 219.
19. Перелік № 559 — Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.01 р. № 559.
20. Правила № 198 — Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони, затверджені постановою КМУ від 30.03.94 р. № 198.
21. Інструкція № 327 — Інструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затверджена наказом Держкомстату України від 24.10.05 р. № 327.
22. Правила № 369 — Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 р. № 369.
25. Порядок № 247 — Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, затверджений наказом МОЗ України від 09.10.2000 р. № 247.
26. Правила № 104 — Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки України від 19.04.07 р. № 104.
27. Порядок № 833 — Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджені постановою КМУ від 15.06.06 р. № 833.
28. Правила № 185 — Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки України від 11.07.03 р. № 185.
29. Санітарні правила — Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі, затверджені Головним державним санітарним лікарем СРСР від 16.04.91 р. № 5781-91.
#торгівля, #оренда, #СанітарніНорми, #ліцензія, #акциз, #ТрудовіВідносини