Куточок покупця: необхідна достатність
Як висновковується зі ст. 4 Закону № 1023, споживач має право на необхідну, доступну, правдиву та своєчасну інформацію державною мовою щодо продукції, її кількості, якості, асортименту, виробника (виконавця, продавця). Такі відомості, а також документи, що підтверджують законність діяльності суб’єкта господарювання, як водиться, вивішують у Куточку покупця. Розглянемо, які вимоги висуває праводавець до розміщення та наповнення Куточка покупця.
Марія ЛАТИШЕВА,
консультант із питань бухгалтерського
обліку та оподаткування, м. Київ
Список використаних нормативно-правових актів:
1. Закон № 1023 — Закон України “Про захист прав споживачів” від 12.05.91 р. № 1023-XII.
2. Закон № 2704 — Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” від 25.04.19 р. № 2704-VIII.
3. Закон № 222 — Закон України “Про ліцензування видів господарської діяльності” від 02.03.15 р. № 222-VIII.
4. Порядок № 833 — Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджений постановою КМУ від 15.06.06 р. № 833.
5. Положення № 667 — Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затверджене постановою КМУ від 02.09.15 р. № 667.
6. Постанова № 168 — постанова КМУ “Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів” від 06.03.19 р. № 168.
7. Правила № 185 — Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.03 р. № 185.
8. Правила № 313 — Правила побутового обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 16.05.94 р. № 313.
9. Правила № 369 — Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом Мінторгу України від 08.07.96 р. № 369.
10. Інструкція № 349 — Інструкція про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства, затверджена наказом МЗЕЗторгу України від 24.06.96 р. № 349.
11. Правила № 219 — Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.02 р. № 219.
12. Ліцензійні умови № 991 — Ліцензійні умови провадження туроператорської діяльності, затверджені постановою КМУ від 11.11.15 р. № 991.
13. СанПіН 5781-91 — Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі (СанПіН 5781-91), затверджені Головним санітарним лікарем СРСР 16.04.91 р. № 5781-91.