-
Сповіщення: Додаток до № 92 за 2023 р. – Газета "Все про бухгалтерський облік"
Особливості маркування дитячого харчування
Враховуючи важливість раціону малечі та всі ризики, які варто попередити під час вибору першого прикорму, до маркування дитячого харчування в Україні встановлено спеціальні вимоги, нормовані Законом України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.
Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів та операторів ринку: на дитячому харчуванні, крім обов’язкової інформації про харчовий продукт, має зазначатися додаткова інформація згідно зі статтею 61 згаданого Закону, зокрема:
- поряд із назвою — вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт;
- інформація про спосіб приготування та/або використання такого харчового продукту, а також (якщо це має значення) — позначка щодо важливості дотримання цього способу;
- особливі харчові потреби, функціональні стани та/або захворювання, за наявності яких рекомендовано вживати такі харчові продукти;
- обов’язкова інформація про поживну цінність має додатково включати кількість кожної мінеральної речовини (окрім молібдену) і кожного вітаміну, а також кількість холіну, інозитолу та карнітину;
- обов’язкова інформація про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування не може включати зазначення кількості солі; зазначається на упаковці або тарі в повному обсязі, незалежно від розміру їх найбільшої поверхні; не може повторюватися в маркуванні; може доповнюватися інформацією про вміст білків, вуглеводів та жирів, а також співвідношення сироваткового білка та казеїну;
- інформація про вміст вітамінів і мінералів, виражена як відсоток відповідних референсних величин споживання;
- інформація про спосіб приготування та/або використання та про умови зберігання, а також попередження про небезпеку для здоров’я дитини в разі неналежного приготування або зберігання;
- інформація про безумовну перевагу грудного вигодовування;
- обов’язково має зазначатися інформація про поживну цінність харчових продуктів, а саме про енергетичну цінність та вміст жирів, насичених жирів, вуглеводів, цукрів, білків та солі;
- за потреби поряд з інформацією про поживну цінність може розміщуватися напис про те, що наявність солі зумовлено самим лише вмістом натрію, який має природне походження, а не додавався у процесі виробництва харчового продукту;
- зміст обов’язкової інформації про поживну цінність харчових продуктів може доповнюватися зазначенням вмісту однієї або декількох таких речовин:
1) мононенасичені жири;
2) поліненасичені жири;
3) поліоли;
4) крохмаль;
5) харчові волокна;
6) вітаміни або мінеральні речовини, наведені в додатку 9 до зазначеного вище Закону, якщо вони містяться в харчовому продукті у значних кількостях.
За матеріалами
Держпродспоживслужби