Як відкрити тваринницьку ферму
Крок 1. Визначитися, якого розміру земельна ділянка вам буде потрібна. Для цього фермеру необхідно розрахувати, скільки і яких тварин він хоче вирощувати. До прикладу, для корів безприв’язного утримання вам знадобиться 8,4—8,6 м2 на 1 тварину. Якщо ви плануєте будувати свинарники-відгодівельники, то для вирощування поголів’я від 100 до 300 свиней вам знадобиться 2,4—3,5 м2 на кожну тварину. Якщо ваш свинарник буде для тисячі і більше голів, то плануйте 1,7—1,8 м2 площі на кожну тварину. Кошари для вівцематок слід будувати з розрахунку 2,10—2,4 м2 площі на кожну тварину.
Крок 2. Отримати всю необхідну документацію для початку будівництва, побудувати ферму, під’єднати комунікації.
Спочатку потрібно підготувати проєктну документацію на будівництво ферми з урахуванням державних будівельних норм. Розробку здійснюють сертифіковані виконавці — державні або приватні. Вони ж допоможуть визначити клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд:
- незначні наслідки — СС1;
- середні наслідки — СС2;
- значні наслідки — СС3.
Залежно від того, який клас наслідків визначать, буде зрозуміло, коли розпочати будівельні роботи.
Якщо ваш клас СС1, то будівництво можна розпочинати після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт до органу державного архітектурно-будівельного контролю. Список відповідних органів можна знайти тут: http://surl.li/cjgde.
Якщо у вас об’єкт із класом наслідків СС2 або СС3, то, окрім отримання дозволу від органу державного архітектурно-будівельного контролю, вам слід провести оцінку впливу на довкілля згідно із Законом України “Про оцінку впливу на довкілля”.
Оцінці підлягають потужності для вирощування:
- птиці від 40 тисяч голів;
- свиней від тисячі голів, для свиноматок від 500 голів;
- великої та дрібної рогатої худоби від однієї тисячі голів;
- кролів та інших хутрових тварин від 2 тисяч;
- установки для промислової утилізації, видалення туш тварин та/або відходів тваринництва;
- виробництво продуктів харчування шляхом обробки та переробки сировини тваринного походження (окрім молока) продуктивністю виходу готової продукції понад 75 тонн на добу.
Згідно зі статтею 23 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” таку оцінку здійснюють організації, котрі мають професійну та технічну компетенцію у сфері оцінки впливу на довкілля та відповідають вимогам, установленим законодавством. Ці організації зазвичай є приватними консалтинговими фірмами, науковими установами або екологічними компаніями.
Матеріали за проведеними оцінками впливу на довкілля затверджує Міндовкілля та в обов’язковому порядку вносять до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.
Під час розробки проєктної документації вам також необхідно врахувати мінімальні розміри санітарно-захисних зон, тобто відстані від вашої майбутньої ферми до житлових об’єктів.
Залежно від кількості поголів’я тварин, яку ви плануєте вирощувати, встановлено такі розміри санітарно-захисних зон:
- у скотарстві — від 15 м, якщо у вас планується до 10 тварин, і до 1000 м, якщо ви утримуватимете понад 5000 голів;
- у свинарстві — від 25 м на 15 голів, до 2000 м — на 54 тис. голів на рік і більше;
- у птахівництві — від 25 м на 100 голів, до 1200 м — понад 400 тис. курей-несучок та більше 3 млн бройлерів на рік;
- у вівчарстві — від 25 м на 50 голів, до 300 м — на 500 голів і більше голів;
- у кролівництві — від 25 м на 150 голів, до 100 м — понад 400 голів;
- у конярстві — 100 м;
- у звірівництві — 300 м;
- у бджільництві — 300 м.
Надалі подбайте про забезпечення водопостачання та водовідведення. Також зверніть увагу на забезпечення електричною енергією.
Після цього вам слід подбати про технологію з утилізації та/або переробки побічних продуктів тваринного походження.
Крок 3. Ввести об’єкт в дію. Вам необхідно отримати декларацію або сертифікат на будівництво і введення в експлуатацію об’єкта, це можна зробити, наприклад, через портал “Дія”, органи державного архітектурно-будівельного контролю та отримати технічні паспорти для будівель.
Крок 4. Закупити обладнання відповідно до виду тварин.
Крок 5. Закупити живих тварин із дотриманням правил карантинування тварин.
Крок 6. Здійснити реєстрацію потужностей операторів ринку (це також можна зробити через портал “Дія”), здійснюється ДПСС.
Крок 7. У разі наявності переробних потужностей або забійного цеху, за необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл на виробництво харчових продуктів.
За матеріалами Мінагрополітики