-
Сповіщення: Увесь № 71 за 2024 р. – Газета "Все про бухгалтерський облік"
Бухгалтерський облік оцінки вовни у вівчарстві
Вівчарство як сільськогосподарська галузь спрямоване на виробництво первинної сировини для виробництва різних видів пряжі. У цій статті ми розглянемо, як у бухобліку сільськогосподарських підприємств відображають процеси отримання товарної вовни зі стрижених рун.
Вівці в бухгалтерському обліку — це біологічний актив (далі — БА). У процесі їх біологічних перетворень сільгосппідприємство отримує додаткові БА (приплід) та продукцію у вигляді приросту живої маси, вовни, каракульських смушок, молока тощо. Облік поголів’я овець ведуть відповідно до П(С)БО 301.Основне поголів’я продуктивної та робочої худоби відображають на субрахунках 163, 164, за Дт надходження тварин, за Кт вибуття (вибраковування) з основного стада. Тварини на вирощуванні і відгодівлі обліковують на субрахунках 212, 213.
Виробництво пряжі передбачає застосування прядіння з поєднанням волокон різного походження, довжини, товщини й кольору, тому сільгосппідприємства після доведення вовни до товарного вигляду “закінчують” свою участь у виготовленні пряжі. Надалі товарна продукція вівчарства реалізується підприємствам галузі текстильної промисловості (вовняна промисловість), які займаються доробкою вовни, виготовляють пряжу, камвольні та тонкосуконні тканини.
Анастасія ЧОБОТАР-ЄВТЄЄВА,
бухгалтер ТОВ “НІК”, Одеська область