| Каталог статей |       | Спецвипуски |       Корисні посилання      
публікація з № 85 за 02.10.2024 р.

Повернення коштів ОСББ: бухгалтерські нюанси та проведення

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі — ОСББ) — це не лише форма власності, а й складний механізм управління спільним майном. Однією з найгостріших проблем, з якою стикаються ОСББ, є проблема боржників. Несвоєчасна оплата членських внесків підриває фінансову стабільність об’єднання, ускладнює, обтяжує, утрудняє проведення необхідних ремонтів та утримання будинку в належному стані. Саме тому судова практика в ОСББ щодо стягнення заборгованості є досить поширеним явищем. Розглянемо ситуацію, а також спробуємо проаналізувати механізм дій, коли така ситуація трапилася, і які є аспекти та нюанси для роботи бухгалтера в цьому разі.

Приватний виконавець за виконавчим провадженням повернув на рахунок позивача, а саме ОСББ, яке має статус неприбуткової організації, судовий збір і правничу допомогу. Які треба зробити проводки?

Увага! Повна версія статті доступна лише передплатникам газети "Все про бухгалтерський облік"!
Авторизуйтеся, будь ласка:
Отримати код передплатника можна за телефоном (067) 325-60-58 або (044) 365-02-82.
Стати передплатником
Увага! Після авторизації натисніть Ctrl+F5, якщо сторінка відображається некоректно.

Повернення судового збору та витрат на правову допомогу ОСББ — це типова бухгалтерська операція, яка має свої особливості. Правильне відображення таких операцій в обліку дозволить уникнути помилок та забезпечить достовірність фінансової звітності.

Корисні посилання:

  • proosbb.info/node/562;
  • consulting.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/19125-osbb-podalo-do-sudu-i-vigralo-iak-oblikovuvati-vidskoduvannia-sudovix-vitrat.

Людмила Григорчак,
“Бухгалтерський сервіс-онлайн”,
м. Ірпінь