| Каталог статей |       | Спецвипуски |       Корисні посилання      
публікація з № 64 за 22.07.2024 р.

ФОП змінив місце реєстрації в межах Києва: як змінити адресу в податковій, куди сплачувати податки та подавати звіти?

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

У разі, якщо фізична особа — підприємець змінює адресу прописки, їй необхідно внести відповідні зміни у свої документи. Для цього потрібно виконати такі дії:

— заповнити та подати держреєстратору заяву про внесення змін. Заяву можна подати в електронному вигляді через портал “Дія”;

— оплатити адміністративний збір у розмірі 0,1% від прожиткового мінімуму для праце­здатних осіб;

— отримати нову виписку з держреєстру. Якщо заяву подавали через портал “Дія”, то виписка має з’явитися безпосередньо в особистому кабінеті;

— подати до податкової інспекції за старою адресою заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну податкової адреси;

— отримати новий витяг із реєстру платників ЄП. Для цього треба подати інформацію до податкової інспекції, але вже за новою адресою.

У разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ст. 294 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району фізична особа — підприємець — платник єдиного податку (першої—третьої груп): подає Декларацію за новим місцезнаходженням; сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

Ольга ОКСАНІЧ,  бухгалтер, м. Коростень