Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану
Наразі в Україні діє воєнний стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок у тяжкий час — збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.
Нараджуємо дотримуватися простих порад задля уникнення харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій:
- залучати до роботи зі збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
- дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, котрі контактують з харчовими продуктами;
- сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
- під час розфасування продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
- оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. Під час огляду консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити, чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки “хлопавки”, та не допустити їх наступне зберігання та використання;
- сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
- продукти, які швидко псуються, — оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
- зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів (за можливості);
- дотримуватися гігієнічних вимог і технології приготування їжі.
УВАГА!
Особливу увагу варто приділяти харчовим продуктам, отриманим від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.
Слава Україні!
Державна служба України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів