Зіпсоване пиво й сидр та неліквідні залишки на дні кега: як списати та чого очікувати
Ми — заклад ресторанного господарства (платник податку на прибуток і ПДВ). У ході роботи стикаємося з тим, що при зміні кегів із пивом і сидром на дні лишається 2—3 літри напою, які помпа фізично не викачує. Відповідно, цей об’єм ми продати апріорі не можемо.
Чи можливо списати такі залишки? Якщо так, то як це зробити та які в такому разі наслідки із ПДВ та акцизу? Крім того, за нинішніх обставин відсутності відвідувачів стикнулися з тим, що великий обсяг залишків “живих” напоїв (пива й сидру) скисає. Як списати таку втрату? Які наслідки з ПДВ і акцизу?
Запитання з редакційної пошти
ВІДПОВІДЬ: За описаних обставин ви вправі списати залишки пива й сидру на дні кег (які помпа не викачує), а також обсяг зіпсованого товару (напої, які скисли). Для цього слід провести інвентаризацію та за її результатами скласти Акт на списання (чи бухдовідку). Подробиці — далі.
Антоніна КУРИЛЕНКО,
консультант з обліку та оподаткування, м. Київ
1 Див., наприклад, лист ДФСУ від 29.03.18 р. № 1286/6/99-99-15-03-02-15.
2 Див. постанову ВСУ від 06.11.18 р. у справі № 820/3760/16 — reyestr.court.gov.ua/Review/77827147.
3 Опубліковано в додатку до газети “Все про бухгалтерський облік” № 45 за 2018 р. на сайті dodatok.vobu.ua.