Облік браку у виробництві
Види виробничого браку, особливості бухгалтерського обліку кожного з них, документообіг і бухгалтерські проводки, пов’язані з господарськими операціями з виявлення й списання браку, — ця інформація необхідна кожному бухгалтеру виробничого підприємства. Стисло її подано в цій статті.
Визначення й класифікація браку
До браку у виробництві відносять продукцію, напівфабрикати, деталі, вузли та роботи, які:
— не відповідають за своєю якістю встановленим стандартам або технічним умовам;
— можуть використовуватися за своїм прямим призначенням лишень після додаткових витрат на виправлення або взагалі не можуть використовуватися.
Не вважають браком: втрати від переведення продукції до більш низького сорту за якістю.
Ольга БУЛГАКОВА,
експерт із бухгалтерського обліку та оподаткування