-
Сповіщення: Увесь № 94 за 2023 р. – Газета "Все про бухгалтерський облік"
Розподіляємо загальновиробничі витрати в пекарні
СИТУАЦІЯ: Мініпекарня виробляє 3 види продукції: хліб, печиво та грінки. Як розподілити непрямі витрати, пов’язані з виробництвом продукції, від чого залежить порядок розподілу загальновиробничих витрат, як обрати базу розподілу та як провести це в обліку? Відповіді знайдете в нашій статті.
Отже, до мініпекарень належать підприємства потужністю до 3 тонн виробів на добу. Аби розібратися в розподілі непрямих витрат, потрібно розуміти метод обліку витрат на випуск продукції пекарні. Зауважимо, що метод обліку витрат, однаково як і перелік та склад статей калькулювання виробничої собівартості, встановлює саме підприємство (див. п. 11 НП(С)БО 16 “Витрати”). Вибір цього методу продиктовано технологією виробництва хліба, печива тощо.
Ольга БУЛГАКОВА,
DipIFR, експерт із бухгалтерського обліку
та оподаткування
#виробництво, #ЗагальновиробничіВитрати