Особливості обліку втраченої та зіпсованої сільгосппродукції

Незалежно від умов зберігання сільськогосподарської продукції (власні склади, елеватор, овочесховище, приміщення, котрі обладнані для тривалого зберігання, тощо) облік та оподаткування втраченої та зіпсованої сільгосппродукції проводиться ідентично. Розрізняють втрати в межах природного убутку, які не тягнуть за собою податкових наслідків, та понаднормові втрати, на які нараховують компенсаційні ПДВ-зобов’язання. Розглянемо, що фіскали розуміють під нормами природного убутку і як в бухгалтерському та податковому обліку відобразити понаднормові втрати сільськогосподарської продукції при зберіганні.
Анастасія ЧОБОТАР-ЄВТЄЄВА,
бухгалтер ТОВ “НІК”, Одеська область